Varför bör du äta havregrynsgröt vid läckande tarm och IBS?

Havregrynsgröt är ett klassiskt frukostalternativ som är både gott och näringsrikt. Men visste du att havregrynsgröt också kan vara ett bra val för dig som kämpar med IBS eller läckande tarm?

Havre är ett fullkorn med högt innehåll av löslig fiber. Löslig fiber är skonsam för magen och kan bidra till att lindra besvär för personer med IBS och läckande tarmar. Här är fyra skäl till varför du bör integrera havregrynsgröt i din kost.

1. Låg irritation: Många personer med IBS och läckande tarm har känsligare tarmar och kan dra nytta av en kost som är mindre irriterande. Havregryn innehåller löslig fiber, vilket kan vara mindre irriterande för tarmen jämfört med vissa andra spannmål som innehåller mer olöslig fiber.

2. Låga nivåer av IBS-framkallande kolhydrater: Havregryn har låga nivåer av vissa kolhydrater som kan orsaka symptom hos personer med IBS.

3. Näringsämnen: Havregryn är en bra källa till viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler. Dessa näringsämnen, samt innehållet av skonsamma fibrer i havre kan vara viktiga för att främja en sund tarm och stödja din allmänna hälsa.

4. Möjligheter till att kombinera livsmedel: Havregrynsgröt är en mångsidig maträtt som du kan anpassa efter dina individuella smaker och toleransnivåer. Du kan till exempel lägga till olika frukter, nötter, frön eller laktosfria alternativ om du är känslig mot laktos.

Är havregrynsgröt bra för magen?

För många människor kan havregrynsgröt vara ett utmärkt val för att främja en sund mage. Det finns flera fördelar med att inkludera havregryn i din kost.

Gynnar tarmrörelserna

Havregryn är en utmärkt källa till löslig fiber, särskilt beta-glukaner. Denna lösliga fiber har visat sig vara fördelaktig för tarmrörelserna, då den kan hjälpa till att reglera dem, förebygga förstoppning och underlätta matsmältningen genom att bilda en gel i magen. Detta gelbildande beteende underlättar för kroppen att smälta maten på ett effektivt sätt.

Lätt att smälta

Havregryn är även lätta att smälta och kan vara skonsamma för mag-tarmkanalen. Deras mjuka konsistens gör dem enkla att bryta ned, vilket är särskilt gynnsamt om du har en känslig mage eller om du har svårigheter att smälta tunga eller grova livsmedel.

Ger inga sura uppstötningar

En annan fördel med havregrynsgröt är att den sällan orsakar sura uppstötningar eller halsbränna. Den är en neutral matvara som inte är särskilt fet eller kryddig, vilket gör den till ett mer skonsamt alternativ för din mage jämfört med mer kryddiga eller fettrika måltider. Så nästa gång du funderar på en vänlig måltid för din mage, kan en skål med härlig havregrynsgröt vara det perfekta valet.

Vilken frukost ska man äta vid läckande tarm och IBS?

Personer med läckande tarm och IBS (Irritable Bowel Syndrome) kan ha olika toleransnivåer och reaktioner på olika livsmedel. Det bästa tillvägagångssättet är att anpassa din frukost till dina individuella behov och toleransnivåer. Här är några generella riktlinjer som kan vara användbara:

Låg-FODMAP-alternativ: Många människor med IBS finner lindring genom att äta en låg-FODMAP-diet. FODMAPs är en grupp kolhydrater som kan orsaka magbesvär för vissa människor. I en låg-FODMAP-frukost bör du undvika höga FODMAP-livsmedel som lök, vitlök, vissa mejeriprodukter och vete. Istället kan du överväga att inkludera låg-FODMAP-alternativ som havregryn, korn, ägg, bananer eller laktosfria produkter.

Löslig fiber: Försök att inkludera livsmedel med löslig fiber, som havregryn, psylliumfrön eller kokta grönsaker. Lösliga fibrer kan hjälpa till att reglera tarmrörelser och underlätta matsmältningen. Detta anses speciellt viktigt eftersom en god tarmmotorik kan förhindra överväxt av bakterier i tunntarmen (SIBO), som är starkt kopplat till IBS (studier har visat att upp mot 80% av personer med IBS hade SIBO).

Proteinkällor: Inkludera magert protein i din frukost, som ägg, kyckling, tofu eller fisk. Proteiner kan vara skonsamma mot magen och bidra till att hålla dig mätt längre.

Goda fetter: Använd hälsosamma fettkällor som avokado, nötter eller frön för att lägga till smak och näring till din frukost. Undvik fettrika livsmedel som kan vara svårare att smälta.

Ät långsamt: Ta dig tid att äta långsamt och tugga maten ordentligt. Stressfri ätning och små portioner kan också vara fördelaktigt.

Vätskeintag: Drick tillräckligt med vatten under dagen för att undvika uttorkning, vilket kan försämra IBS-symtom.

Sammanfattningsvis:

Havregryn innehåller inte bara gynnsamma näringsämnen men speciellt kostfibrer som är välgörande för tarmmotoriken. Eftersom en god tarmmotorik anses kunna hålla undan ovälkomna bakterier i tunntarmen (SIBO) så kan havregryn vara speciellt gynnsamt att inta vid IBS /SIBO.

Prova GutClear® - Kosttillskott för magen

GutClear™

For those with a sore and bloated stomach, we recommend that you take GutClear™ before doing a gut microbiome test. A common cause of these problems is that you have bacteria in the wrong place, in the small intestine, also called SIBO and stands for "small intestinal bacterial overgrowth". An increased intake of fiber-rich food can even worsen these problems. GutClear™ can help you reduce bacteria in the small intestine and give your beneficial gut bacteria in the colon a fresh start.

Regular price Sale price 390 kr 390 kr
including VAT.

International delivery to your mailbox 5-10 working days after ordering


  • Kost

4 frukter för tarmfloran

Frukt och bär är inte godis, det kan vi hålla med om. Men det är gott på sitt sätt och gör framförallt väldigt mycket för vår kropp. De stöttar också vår hälsa i form av att gynna tarmfloran på flera olika sätt. Faktum är att de alla har olika superkrafter och genom att veta varje specifik frukt eller bärs egenskap får du möjlighet att påverka din tarmhälsa.

Fyra nyttiga frukter för tarmfloran
  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

5 goda vanor för en hälsofrämjande tarmflora

Idag vet vi att tarmfloran har en effekt på vår hälsa och välmående. Vi vet till exempel att tarmbakterier behöver fibrer för att kunna producera olika hälsofrämjande substanser och att dessa substanser kan gynna en stark barriärfunktion hos tarmens slemhinna, resultera i minskad inflammation och påverka din hjärna. För att göra det lite enklare att komma igång, har vi listat fem olika faktorer som kan optimera din tarmflora.

Gör dessa 5 saker för din tarmflora
  • Tarmfloran

Att ha bakterier i fel tarm

Det talas väldigt mycket om vikten av att ha många goda tarmbakterier, vad man bör äta för att mata sina goda tarmbakterier och hur dessa påverkar kroppen. Något som det dock talas väldigt lite om är var i tarmen dessa bakterier bör finnas och vad man gör om man har bakterier i fel tarm

Gaser och smärta i magen kan vara SIBO