Har du problem med stressmage?

Får du ont i magen av stress? Då är du inte ensam. Det finns flera olika faktorer till varför man kan få ont i magen av stress, och det är framförallt den långvariga stressen som orsakar smärtan. Låt oss gå igenom vad som händer under en längre period av stress som gör att man kan få ont i just magen.

Stress aktiverar det så kallade sympatiska nervsystemet och påverkar kroppen på en mängd olika sätt, bland annat genom att blodtrycket och hjärtfrekvensen stiger, blodet fördelas till kroppens muskler i armar och ben och stresshormonet kortisol frisläpps från binjurebarken. På detta vis kan kroppen akut mobilisera energi för att hantera en övergående farlig eller utmanande situation. Detta var framförallt praktiskt förr, ifall vi behövde fly från ett lejon på savannen eller något annat som jagade oss.

Skillnaden mellan dåtidens och dagens faror (för att vara generell) är att lejonet tillslut försvinner och då går stressnivån ned eftersom faran tydligt är över. I dagens situationer som kroppen upplever som faror finns inte ett lika tydligt slut, som när lejonet försvinner, utan nu stannar hotet kvar. Med andra ord, när stressen blir långvarig kan kortisol påverka oss negativt.

Om stressen inte är övergående utan konstant (kronisk), exempelvis om du arbetar på en stressig arbetsplats, har ett icke fungerande familjeliv, en stressig skolsituation, eller har en osäker och utmanande vardag kan det påverka hjärt- och kärlsystemet negativt med bland annat högt blodtryck till följd, men även magen kan påverkas negativt av kronisk stress. Det är exempelvis vanligt att få buksmärtor, en bubblig mage, sura uppstötningar, förstoppning och/eller diarré i samband med kronisk stress.

Stress hämmar vagusnerven

Så vad är det egentligen som händer i kroppen när vi blir stressade? Och varför gör det att vi får ont i magen? När det sympatiska nervsystemet aktiveras mobiliseras blodcirkulationen till musklerna på bekostnad av cirkulationen till magens inre organ. Stress orsakar en hämning av en viktig nerv som ser till att tarmarna rör sig i rätt riktning och att de inre organen i magen får ordentligt med blod: vagusnerven.

Vagusnerven utgör en viktig del av det parasympatiska nervsystemet och det är detta system som aktiveras när vi exempelvis sitter i en fåtölj och läser en bra bok, när vi slappar i en hängmatta, tar en långsam promenad, utför yoga, mediterar eller när vi försöker leva mer i stunden och gör allt på ett lugnt sätt utan stress. 

Listan kan göras lång, men vi hoppas att du förstår vart vi är påväg. Vagusnerven är viktig för oss, bland annat för kommunikationen mellan tarmarna och hjärnan. En aktiv vagusnerv kan gynna maghälsan och därigenom resten av kroppen.

Långvarig stress hämmar alltså vagusnervens aktivitet och detta kan i sin tur ha en negativ effekt på flera olika delar av kroppen.

Här är några symtom till följd av en hämmad vagusnerv:

  • Tarmens motorik påverkas negativt genom att den minskar/avstannar.
  • Det skapas en läckande ventil mellan tunntarmen och tjocktarmen och därav ett flöde av bakterier från tjocktarmen till tunntarmen. Det kan orsaka överväxt av bakterier till tunntarmen (small intestinal bacterial overgrowth, SIBO). I motsats till tjocktarmen så ska man inte ha så många bakterier i tunntarmen eftersom tunntarmen inte är byggd för att hantera stora mängder bakterier. Man brukar säga att det ska finnas 100 miljoner gånger färre bakterier i tunntarmen än i tjocktarmen.
  • Buksmärtor och uppblåsthet (ofta kopplat till SIBO).
  • Sura uppstötningar (även detta är ofta kopplat till SIBO).
  • Förlust av aptit och snabb mättnadskänsla (ofta kopplat till SIBO).
  • Illamående och kräkningar.

Vad kan man göra om man har stressmage?

Som du förstår finns flera olika anledningar till varför man får magsmärtor av stress. En vanlig anledning är SIBO. Om man har SIBO så hjälper det inte att öka intaget av kostfibrer, polyfenoler eller andra prebiotiska produkter eftersom detta innebär ökad näringstillförsel till bakterierna i tunntarmen och därigenom ökade biprodukter från bakteriernas tillväxt där.

  • Börja med att få ned nivåerna av bakterier i tunntarmen med GutClear (du kan även få ett receptbelagt antibiotika om du har en doktor som är insatt i SIBO).
  • Low-FODMAP kan hjälpa genom att reducera tillförseln av kostfibrer till bakterierna och därigenom resultera i minskad produktion av bakteriella biprodukter och gas.
  • Utöva mindfulness.
  • Meditera och gör yoga.
  • Gör djupandningsövningar då och då under dagen.
  • Undvik att äta mella måltiderna; låt tunntarmen tömmas på innehåll.

Bra mat för stressmage

Förutom att minska stressen i livet finns det också saker du kan göra med din kost för att lindra besvär med stressmage. Nedan kan du ta del av några tips på mat som kan vara bra för dig.

Probiotika är levande bakterier som kan hjälpa till att balansera tarmfloran. Du hittar probiotika i fermenterade livsmedel som yoghurt, kefir, kimchi och surkål.

En låg-FODMAP-kost är en diet som utesluter vissa kolhydrater som kan vara svåra för magen att bryta ner. Dessa kolhydrater kan orsaka gaser, uppblåsthet och smärta hos personer med IBS och andra magproblem. 

Livsmedel som ingår i Låg-FODMAP kost är bland annat morötter, gurka, tomat, spenat, sallad, paprika och zucchini. 

Jordgubbar, blåbär, kiwi och cantaloupe är några exempel på låg-FODMAP-frukt (undvik stora portioner av hög-FODMAP-frukter som äpplen, päron och körsbär).

Ris, majs och quinoa är exempel på låg-FODMAP-spannmål. 

Vissa mejeriprodukter som laktosfri mjölk och hårdostar kan vara låga i FODMAP. 

Kött, fisk, ägg och tofu är exempel på låg-FODMAP-proteinkällor.

Små portioner av nötter och frön som mandlar, valnötter och pumpafrön kan vara lämpliga. 

Vissa sötningsmedel som stevia, sackaros och aspartam kan vara låga i FODMAP.

GutClear® - en omstart för magen

GutClear™

For those with a sore and bloated stomach, we recommend that you take GutClear™ before doing a gut microbiome test. A common cause of these problems is that you have bacteria in the wrong place, in the small intestine, also called SIBO and stands for "small intestinal bacterial overgrowth". An increased intake of fiber-rich food can even worsen these problems. GutClear™ can help you reduce bacteria in the small intestine and give your beneficial gut bacteria in the colon a fresh start.

Regular price Sale price 390 kr 390 kr
including VAT.

International delivery to your mailbox 5-10 working days after ordering


  • Tarmfloran

Att ha bakterier i fel tarm

Det talas väldigt mycket om vikten av att ha många goda tarmbakterier, vad man bör äta för att mata sina goda tarmbakterier och hur dessa påverkar kroppen. Något som det dock talas väldigt lite om är var i tarmen dessa bakterier bör finnas och vad man gör om man har bakterier i fel tarm

Gaser och smärta i magen kan vara SIBO
  • Kost
  • Tarmfloran

Ont i magen av fibrer

Många upplever problem med gaser, diarre eller att de blir hårda i magen av att äta fibrer. Att få i sig fibrer är dock viktigt för en normal tarmfunktion, så hur ska man då göra ifall man får ont i magen av dem? Vi reder ut frågetecknena här.

Varför får vissa ont?