Så kan gurkmeja gynna hälsan

Curcumin fått stor uppmärksamhet av forskare under de senaste åren. Det allmänna intresset för curcuminets terapeutiska effekt kommer av att curcumin har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper samt dessutom har visat sig ha positiva effekter vid flera typer av cancer.

Gurkmeja

Gurkmeja tillhör familjen ingefärsväxter och känns igen på sin starkt gula färg som kommer från det aktiva ämnet curcumin. Gurkmeja består till ca 5 % av curcumin, vilket anses vara det biologiskt aktiva ämnet i gurkmeja. Curcumin har använts i århundraden använts i Östasien som ett naturläkemedel för behandling av flera sjukdomar och används nu mer och mer också i västvärlden på grund av dess hälsofrämjande effekter.

Hälsofördelar med gurkmejans curcumin

Curcuminet har visat sig ha positiva effekter vid följande tillstånd:

Allergi

Dess antiallergiska egenskaper beror på hämning av histaminfrisättning från mastceller

Ledinflammation

Forskare har dragit slutsatsen att det finns lovande bevis för att 1000 mg curcumin varje dag under 8–12 veckor kan bidra till att minska smärta och inflammation på grund av artrit, särskilt artros

Tarminflammation

Forskning har visat att curcumin kan hjälpa till att minska den inflammatoriska reaktionen involverad i inflammatoriska tarmsjukdomar och därmed förbättra tarmbarriärfunktionen

Ateroskleros

Studier tyder på att curcumin kan motverka utvecklingen av åderförkalkning eller tilltäppta artärer, en viktig riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke

Åldrande

Curcumin har starka antioxidativa egenskaper och hämmar därigenom produktionen av fria radikaler, med potential att därmed bromsa åldrandet genom att skydda cellerna från skador. Gurkmeja hjälper också till att stimulera ny celltillväxt

Cancer

Curcumin har visat sig undertrycka flera signalvägar och hämma cellproliferation, invasion och metastasering. Curcumin har i försöksdjur direkt eller indirekt visat sig kunna påverka olika gen- eller genprodukter involverade i cancer. Kliniska studier har visat lovande effekter vid cancer i bukspottkörteln, men ytterligare kliniska prövningar kommer att vara nödvändiga för att testa de terapeutiska tillämpningarna av curcumin vid cancer.

Metabolt syndrom / Diabetes typ 2 

De flesta studier antyder att curcumin har gynnsam effekt mot fetma och insulinresistens samt mot olika komplikationer till följd av dessa sjukdomar

Curcuminets biotillgänglighet

Den farmakologiska effekten av själva ämnet curcumin har varit omdiskuterad eftersom curcumin i princip inte tas upp från tarmen. För att öka curcumins biotillgänglighet har man därför provat att tillsätta ämnen som exempelvis piperin (en alkaloid av svartpeppar), vilket ökar curcumins biotillgänglighet med 2000%. Om du kollar på recept för gurkmejashots till exempel, så lär du se att färskmald svartpeppar ofta är en ingrediens. Detta är just för att öka gurkmejans biotillgänglighet.

Ny forskning om hur tarmflorans bakterier omvandlar curcuminet

Eftersom intag av curcumin faktiskt har visat positiva hälsoeffekter trots en låg biotillgänglighet så undersökte en italiensk forskargrupp om curcumin kunde omvandlas till ett bioaktivt ämne i tarmen med tarmflorans bakterier som hjälp. Det vill säga utan att tillsätta svartpeppar. 

Forskargruppen visade att tarmflorans bakterier faktiskt kunde omvandla curcumin till ett flertal biologiskt aktiva ämnen, bland annat tetrahydrocurcumin, vilket visat överlägsna antioxidativa effekter jämfört med ”modersubstansen” curcumin.

Mjölksyrebakterier kan omvandla curcumin till bioaktiva substanser

Intressant nog så har man visat att mjölksyrabakterierna Bifidobacterium longum, Bifidobacterium pseudocatenulatum, Lactobacillus acidophilus och Lactobacillus casei är några biologiskt relevanta bakteriearter som är kapabla att omvandla curcumin till aktiva biometaboliter såsom tetrahydrocurcumin. Dessa mjölksyrabakterierna finns bland annat i livsmedel som filmjölk, yoghurt, kefir, syrade grönsaker, kombucha, samt i olika kosttillskott, exempelvis mjölksyrabakterier i kapsel eller tuggtabletter 

I en studie på möss visade forskare att den allergidämpande effekten av Lactobacillus rhamnosus ökade vid samtidig tillförsel av gurkmeja (curcumin), med ytterligare minskad allergisk inflammation till följd. Man kan i princip tala om en synbiotisk effekt här.

Att tarmfloran kan bidra till viktiga mekanismer som ligger till grund för curcumins terapeutiska fördelar kan förklara paradoxen mellan curcumins låga systemiska biotillgänglighet (låga upptag från tarmen exempelvis) och dess allmänt rapporterade farmakologiska aktiviteter. I detta fall handlar det om att tarmfloran omvandlar curcumin till den bioaktiva substansen tetrahydrodrocurcumin, men förmodligen även upp till ett 20-tal andra bioaktiva ämnen via tarmbakteriernas omvandling av curcumin.

Curcumin som prebiotika!

Den senaste forskningen har visat att curcumin kan fungera som ett prebiotika (substrat till bakteriernas ämnesomsättning) och bidra till att öka andelen hälsofrämjande bakterier, speciellt Bifidobacterium- och Lactobacillus familjerna. Det som är intressant i detta avseende är att just Bifidobacterium- och Lactobacillus familjerna har visat sig vara viktiga för omvandling av curcumin till den överlägset mer potenta metaboliten tetrahydrocurcumin).

Sammanfattning

Mjölksyrebakteriers omvandling av curcumin till bioaktiva produkten tetrahydrocurcumin samt de prebiotiska effekterna av curcumin på dessa mjölksyrebakteirer kan mycket väl förklara curcuminets hälsofrämjande egenskaper.

Du kan få koll på dina Lactobacillus och Bifidobacterium via vårt test av tarmfloran.


  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Kommunikationen mellan tarmen och hjärnan

Tarmen kallas för “den andra hjärnan” av en anledning. Du har säkert upplevt hur ditt stämningsläge ibland påverkar magen, exempelvis att du behöver gå på toa oftare eller blir “bubblig” i magen när du är orolig eller stressad. Omvänt, så kan en bråkig mage negativt påverka vårt stämningsläge. Detta beror på att hjärnan och tarmen är i en ständig tvåvägskommunikation via det som kallas tarm-hjärna-axeln.

Så pratar tarmen och hjärnan med varandra
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Tarmflorans koppling till ångest och depression

Dagarna för att få koll på ens tarmbakterier med avsikt att balansera tarmfloran vid lågt stämningsläge, depression eller ångest är kanske inte så långt borta som vi tror. Forskare har blivit alltmer övertygade om att vi måste studera tarmen lika mycket som hjärnan för att förstå våra känslor och beteenden fullt ut. I denna artikeln tar vi upp hur tarmfloran och det psykiska måendet hänger ihop, hur kosten (framförallt probiotika) spelar in.

Tarmfloran, ångest och depression
  • Kost

Julkryddornas hälsofördelar

Många förknippar julen med med att frossa i sötsaker och andra rätter som kan skapa oro i magen. Men under julen använder vi också mat och kryddor som inte bara är bra för magen utan hela kroppen. Visste du till exempel att julkryddor är något av det nyttigaste som finns?

Hälsofördelar med julkryddor