Tarmfloran och immunförsvaret: Finns det en koppling?

Det finns definitivt en stark koppling mellan tarmfloran och immunförsvaret. Tarmen är inte bara central för matsmältningen, utan spelar också en avgörande roll i immunförsvaret.

Tarmen är ett viktigt immunorgan

Tarmfloran är involverad i utvecklingen och funktionen av immunsystemet. Det är ingen slump att cirka 70% av kroppens alla immunceller befinner sig i tunntarmens vägg. Immunsystemet skiljer mellan skadliga och ofarliga ämnen, vilket bidrar till immuntolerans och en balanserad immunrespons. Som ett exempel så är immunsystemet under normala förhållanden utvecklat för att tolerera cirka 1 ton mat som passerar igenom vår tarmkanal årligen, men ska direkt reagera mot en sjukdomsframkallande bakterie som exempelvis kolera (om man är vaccinerad mot denna mikrob). 

Tarmfloran påverkar också hur kroppen reagerar på inflammation. Vissa tarmbakterier producerar kortkedjiga fettsyror (som smörsyra och propionsyra) genom fermentation av kostfiber. Dessa ämnen har antiinflammatoriska egenskaper och kan modulera immunresponsen, både i tarmen och i resten av kroppen.

Forskning har visat att tarmfloran kan påverka effektiviteten av vissa vaccinationer. En hälsosam tarmflora kan bidra till en mer robust immunrespons efter vaccination, vilket understryker kopplingen mellan tarmfloran och immunsystemets effektivitet. En forskningsrapport 2018 visade att effekten av immunterapi vid cancerbehandling ökar vid förekomst av bakterierna Akkermansia, Bifidobacterium och Faecalibacterium prausnitzii i tarmfloran.

Blir jag lättare sjuk om jag har obalanserad tarmflora?

Ja, en obalanserad tarmflora, ofta refererad till som dysbios, där SIBO är ett exempel på obalans, kan påverka din förmåga att stå emot infektioner och kan leda till att du blir lättare sjuk. En obalanserad tarmflora påverkar immunförsvarets funktion och hälsa på flera viktiga sätt:

Försvagad barriärfunktion

Om tarmfloran är i obalans som vid SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen), kan det leda till ökad genomsläpplighet i tarmväggen, ibland kallad "läckande tarm" (tunntarmen). Detta tillstånd tillåter potentiellt skadliga substanser, som bakterier och toxiner, att läcka genom tarmväggen och in i blodomloppet, vilket kan utlösa onödiga inflammatoriska processer, som tar immunsystemets resurser i anspråk och därigenom minskar möjligheten hos immunsystemet att bekämpa infektionsframkallande bakterier som streptokocker och stafylokocker.

Effekt på övergripande hälsa

Dysbios/SIBO har också kopplats till en mängd andra hälsoproblem, inklusive kroniska sjukdomar som diabetes typ 2, fetma, hjärt-kärlsjukdomar, inflammatoriska hudsjukdomar och generell inflammation.

Vilka tarmbakterier är viktiga för immunförsvaret?

Flera tarmbakterier spelar en avgörande roll i att stödja och reglera immunförsvaret. En balanserad tarmflora bestående av en mångfald av nyttiga mikroorganismer bidrar till en robust immunfunktion. Här är några av de viktigaste tarmbakterierna som har visat sig vara särskilt viktiga för immunsystemet:

Lactobacillus

Denna grupp av bakterier är bland de mest studerade probiotika och är kända för sina positiva effekter på immunsystemet, eftersom de hjälper till att förbättra tarmbarriären, stimulera lokal immunitet i tarmen, och producera ämnen som direkt kan hämma patogener. Lactobacillus arter som L. plantarum, L. helveticus, och L. delbrueckii är särskilt betydelsefulla. Även  fermenterade livsmedel som yoghurt, kefir, surkål och kimchi innehåller välgörande bakterier.

Bifidobacterium

Ännu en grupp av välkända probiotika, Bifidobacterium, hjälper till att hindra tillväxten av skadliga bakterier, stimulerar kroppens immunsvar och stödjer produktionen av viktiga vitaminer. Arter som B. bifidum, B. longum, och B. breve anses särskilt viktiga för att främja en hälsosam tarmmiljö och ett effektivt immunförsvar.

Faecalibacterium prausnitzii

Detta är tarmens “arbetshäst” och en nyttig bakterie som har kopplats till antiinflammatoriska effekter i tarmen. Den är känd för att producera kortkedjiga fettsyror som butyrat, vilket hjälper till att underhålla tarmhälsan och stärka tarmbarriären.

Akkermansia muciniphila

Denna bakterie har förmågan att metabolisera tarmslem (mucin), vilket hjälper till att hålla tarmens slemhinnor sunda och stärka tarmbarriären. En stark tarmbarriär är kopplad till en förbättrad metabol hälsa och ökat immunförsvar mot sjukdomsframkallande bakterier

Vad gör de bakterier som är viktiga i tarmen för immunförsvaret?

Forskning visar att metaboliter producerade av tarmbakterier, såsom kortkedjiga fettsyror (exempelvis smörsyra och propionsyra), kan ha effekter långt utanför tarmen, inklusive för hjärnan, levern och blodkärlen. Dessa ämnen kan påverka immunsystemet i hela kroppen och bidra till övergripande hälsa och välbefinnande.

Sammanfattningsvis har tarmbakterierna en påverkan på immunförsvaret och är i många fall avgörande för immunitet och för hälsa. Att upprätthålla en rik tarmflora i tjocktarmen och hålla nere bakterienivåerna i den känsliga tunntarmen är centralt för att stärka kroppens försvarsmekanismer.

Hur kan jag själv bidra i form av kost, kosttillskott och tarmfloraanalys?

För att stödja och förbättra din tarmflora och därmed ditt immunförsvar, finns det flera steg du kan ta själv, inklusive koständringar, användning av kosttillskott, och via tarmfloraanalyser få kostråd baserade på din tarmflorans profil:

Kostråd

  1. Öka fiberintaget: Ät en kost rik på fiber från hela frukter, grönsaker, hela korn och baljväxter. Fiber fungerar som prebiotika, vilket ger näring för goda bakterier i tarmen.
  2. Inkludera fermenterade livsmedel: Livsmedel som yoghurt, kefir, surkål, kimchi och andra fermenterade livsmedel innehåller naturliga probiotika som kan hjälpa till att öka mångfalden av hälsosamma bakterier i din tarm, täta tarmslemhinnan och hålla undan ohälsosamma bakterier. 
  3. Minska intaget av bearbetad (processad) mat: Denna typ av mat kan främja tillväxten av ohälsosamma bakterier och jäst i tarmen, vilket kan leda till obalans och inflammation.
  4. Välj magert protein och hälsosamma fetter: Magra proteinkällor och fetter från fisk och  kyckling, samt avokado, nötter och olivolja kan stödja tarmhälsan.

Kosttillskott

  1. Probiotika: Dessa tillskott innehåller levande bakterier som kan bidra till att återställa och upprätthålla en hälsosam tarmflora. Det är viktigt att välja en probiotika som innehåller stammar som är vetenskapligt bevisade för att stödja tarmhälsan.
  2. Prebiotika: Prebiotiska tillskott såsom inulin och fruktooligosackarider (FOS) kan främja tillväxten av goda bakterier i tarmen.
  3. Omega-3-fettsyror: Omega-3 från fiskolja eller algtillskott kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen, inklusive i tarmen.
  4. SIBO-aktiva supplement: GutClear® och oreganoolja kan minska ovälkomna bakterier i tunntarmen. Ashwagandha och Ginseng anses båda kunna stimulera vagusnerven, vilket kan bidra till att förhindra SIBO (eller SIBO-recidiv).

Tarmfloraanalys

  1. Mikrobiomtest: Du kan överväga att göra ett tarmflora test (mikrobiomtest) för att få en översikt över vilka bakterier som finns i din tarm och andelen av dessa. Denna information kan vara användbar för att skräddarsy din kost och vägleda till användning av tillskott för att bättre stödja din tarmhälsa.
  2. Läkarkonsultation: Innan du genomför några större förändringar baserat på resultaten från ett tarmfloratest, är det klokt att diskutera dessa med en läkare eller en specialist inom tarmhälsa som kan ge vägledning baserat på dina specifika hälsobehov och resultat.

Allmänna hälsoråd

  1. Regelbunden fysisk aktivitet: Motion kan hjälpa till att stimulera tarmens funktion och främja en sund tarmflora.
  2. God sömnhygien: Tillräcklig sömn är viktig för att upprätthålla en sund immunfunktion och kan indirekt stödja tarmhälsan.
  3. Stresshantering: Kronisk stress kan negativt påverka både tarmfloran och immunsystemet, så metoder för stresshantering som meditation, yoga och djupandning kan vara fördelaktiga.

Genom att integrera dessa strategier kan du aktivt stödja din tarmflora och därmed bidra till ett starkare immunförsvar och bättre övergripande hälsa.



  • Kost
  • Livsstil
  • Tarmfloran

Guide för effektiv kosthantering och diet vid SIBO

“Vad kan jag äta vid SIBO och vad ska jag undvika?” Dessa frågor hör vi ofta och många undrar även vilka kosttillskott som kan vara aktuella om man vill följa en SIBO diet. Denna artikel hoppas vi ska svara på dessa frågor. SIBO kan vara ett utmanande tillstånd att hantera genom kost eftersom SIBO-bakterierna konkurrerar med vår egen matsmältningsapparat om näringsämnena i maten.

Vad ska jag tänka kring kost och diet vid SIBO?
  • Tarmfloran

IBS, leaky gut and SIBO, how are they related?

Many people suffer from stomach problems and around 15-20% of the population have a diagnosis of IBS. This number is so great that it is classified as a national disease. The diagnosis IBS, or irritable bowel syndrome, is given if no underlying structural cause is found. However, studies have shown that most people with IBS actually have SIBO. Something that can mean a lot to those who plan life according to their gut, since both diets, antimicrobial dietary supplements, and, medicines can be used in SIBO.

IBS kan bero på SIBO
  • Tarmfloran

Ny forskning kring kopplingen mellan tarmen och hjärnan

Många har hört av sig till oss för råd efter att en vetenskaplig artikel av finländska forskare visat att tarmbakterien Desulfovibrio kan öka mängden av ett protein som anses orsaka Parkinsons sjukdom. Eftersom ni är många som frågat om vad resultaten av den vetenskapliga artikeln kan betyda har vi summerat den till er här, och vad vi tar med oss av resultaten.

Tarmbakterie verkar kunna vara en bidragande orsak till Parkinsons sjukdom