Navigera genom djungeln av vitaminer och kosttillskott

När man går in i en hälsobutik för att hitta kosttillskott som ska gynna hälsan kan det kännas som att man går in i en djungel. “Man ser helt enkelt inte skogen för alla trän” som man brukar säga. I denna artikel ska vi utforska de viktigaste kosttillskotten och hur de kan gynna din hälsa.

Behovet av dagliga kosttillskott kan naturligtvis variera från person till person beroende på hälsotillstånd, kostvanor och livsstil, men det finns några kosttillskott som ofta anses vara gynnsamma för de flesta människor.

Multivitaminer och Mineraler: En bra grund

Ett högkvalitativt multivitamintillskott kan vara användbart för att fylla i eventuella näringsbrister i din kost. Det är särskilt relevant om du har en begränsad diet eller om du inte får tillräckligt med variation i dina matval. Multivitaminer innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler som är nödvändiga för kroppens normala funktion. De kan vara en grundläggande komponent för att säkerställa att du får de näringsämnen du behöver.

Omega-3-fettsyror: Hjärtvänliga och antiinflammatoriska

Omega-3-tillskott, vanligtvis i form av fiskolja eller algbaserade tillskott, kan stödja hjärthälsa och har antiinflammatoriska egenskaper. Dessa fettsyror har visat sig vara fördelaktiga för hjärnan och ögonen. De kan också minska risken för hjärtsjukdomar och inflammation i kroppen.

Vitamin D: Solens ersättning

Många människor lider av brist på vitamin D, särskilt om de bor på platser med begränsad solljus. Vitamin D är viktigt för benhälsa och immunsystemet. Ett tillskott kan vara nödvändigt för att upprätthålla en hälsosam nivå av detta viktiga vitamin.

Kalcium: Starka ben och tänder

Kalciumtillskott kan vara fördelaktiga för personer som inte får tillräckligt med kalcium från sin kost och som är i riskzonen för benskörhet. Kalcium är inte bara viktigt för att upprätthålla starka ben och tänder, utan det spelar också en roll i muskelfunktion och blodkoagulering.

Probiotika: Balansera mag- och tarmhälsa

Probiotika är bra för mag- och tarmhälsan och kan stödja en hälsosam tarmflora.

Järn: För vitalitet och energi

Järntillskott kan vara nödvändiga för personer som lider av järnbrist, särskilt kvinnor i fertil ålder och personer med vissa medicinska tillstånd som anemi. Järn är avgörande för att transportera syre i blodet och upprätthålla energinivåerna. Ett tillskott kan vara nödvändigt för att motverka trötthet och blekhet.

Folsyra: Viktigt för gravida kvinnor

Folsyra är särskilt viktigt för gravida kvinnor eftersom det spelar en nyckelroll i fostrets utveckling. Det kan också vara användbart för kvinnor i fertil ålder som planerar att bli gravida. Folsyra är nödvändig för att förhindra vissa födelsedefekter och stödja normal celltillväxt.

Vitamin B12: Viktigt för vegetarianer och veganer

Vegetarianer och veganer har ibland svårt att få tillräckligt med B12 från kosten, så ett tillskott kan vara nödvändigt. B12 är nödvändigt för att upprätthålla friska nervceller och röda blodkroppar. 

Zink: Hjälper kroppen att läka

Zinktillskott kan vara fördelaktiga för att stödja immunsystemet och hjälpa kroppen att läka. Zink är en viktig mineral som är involverad i en rad biokemiska processer i kroppen. Det kan hjälpa till att förhindra och behandla förkylningar och andra infektioner.

Magnesium: Muskel- och benhälsa

Magnesium kan stödja muskel- och benhälsa och många människor har brist på detta mineral. Det är viktigt för att upprätthålla normal muskelfunktion, nervfunktion och benstyrka. Ett magnesiumtillskott kan vara fördelaktigt för dem som inte får tillräckligt av detta mineral genom kosten.

Hur ska man förhålla sig till kosttillskott vid IBS, SIBO och läckande tarm?

För personer som lider av IBS (Irritable Bowel Syndrome), SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) eller läckande tarm kan intag av kosttillskott vara en komplex fråga.

Ovälkomna bakterier i tunntarmen (SIBO) kallas ibland för magens gökunge, eftersom dessa felplacerade bakterier stjäler näringsämnen, vitaminer och mineraler. Vid uttalad SIBO har näringsbrist observerats och studier i USA har till och med visat att barn med avvikande längdtillväxt ofta har SIBO. 

Om man har IBS / SIBO / läckande tarm (dessa hänger väldigt ofta ihop) så kommer intag av kosttillskott gynna dessa ovälkomna tarmbakterier och kan förvärra problemen. Vid dessa tillstånd rekommenderas därför att först minska ovälkomna bakterier i tunntarmen.

Tips vid IBS, SIBO och läckande tarm för att minska ovälkomna bakterier i tunntarmen

 • Ta GutClear® i 20 dagar. GutClear® är ett växtbaserat kosttillskott som man kan ta vid SIBO och är framtaget för att minska bakteriell överväxt i tunntarmen och svampen Candida, utan att påverka den nyttiga tarmfloran i tjocktarmen. Läs mer om GutClear här
 • Undvik mellanmål och låt tunntarmen vila och läka. Ta sedan en 1 tesked till 2 matskedar äppelcidervinäger 20 min före lunch och kvällsmåltid för att öka tarmperistaltiken (förhindrar att matrester börjar jäsa i tunntarmen)
 • Prova intermittent fasta (hoppa över frukosten då och då)
 • Mindfulness. Gör saker och ting på ett lugnt och ordnat sätt så att vagusnerven är aktiv så mycket som möjligt under dagen.

Tips efter du har tagit GutClear®

 • Fortsätt med GutClear som underhållsdos vid behov. Exempelvis med 1-3 tabletter en gång i veckan vid behov.
 • Ashwagandha (stressreducerande / adaptogen)
 • Kurkumin (antiinflammatorisk och gynnsam för tarmslemhinnan)

Sammanfattningsvis vid IBS / SIBO / läckande tarm så får det anses speciellt gynnsamt att först minska ovälkomna tarmbakterier för att säkerställa att kosttillskotten vi tar kommer vår kropp tillgodo och inte ger näring till ogynnsamma bakterier i tunntarmen.

Prova GutClear®

GutClear™

For those with a sore and bloated stomach, we recommend that you take GutClear™ before doing a gut microbiome test. A common cause of these problems is that you have bacteria in the wrong place, in the small intestine, also called SIBO and stands for "small intestinal bacterial overgrowth". An increased intake of fiber-rich food can even worsen these problems. GutClear™ can help you reduce bacteria in the small intestine and give your beneficial gut bacteria in the colon a fresh start.

Regular price Sale price 390 kr 390 kr
including VAT.

International delivery to your mailbox 5-10 working days after ordering


 • Kost
 • Livsstil
 • Tarmfloran

5 goda vanor för en hälsofrämjande tarmflora

Idag vet vi att tarmfloran har en effekt på vår hälsa och välmående. Vi vet till exempel att tarmbakterier behöver fibrer för att kunna producera olika hälsofrämjande substanser och att dessa substanser kan gynna en stark barriärfunktion hos tarmens slemhinna, resultera i minskad inflammation och påverka din hjärna. För att göra det lite enklare att komma igång, har vi listat fem olika faktorer som kan optimera din tarmflora.

Gör dessa 5 saker för din tarmflora
 • Tarmfloran

IBS, leaky gut and SIBO, how are they related?

Many people suffer from stomach problems and around 15-20% of the population have a diagnosis of IBS. This number is so great that it is classified as a national disease. The diagnosis IBS, or irritable bowel syndrome, is given if no underlying structural cause is found. However, studies have shown that most people with IBS actually have SIBO. Something that can mean a lot to those who plan life according to their gut, since both diets, antimicrobial dietary supplements, and, medicines can be used in SIBO.

IBS kan bero på SIBO
 • Kost

Så kan gurkmeja gynna hälsan

Gurkmeja och dess ämne Curcumin fått stor uppmärksamhet av forskare under de senaste åren. Det allmänna intresset för curcuminets terapeutiska effekt kommer av att curcumin har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper samt dessutom har visat sig ha positiva effekter vid flera typer av cancer.

Därför är gurkmeja så nyttigt
 • Tarmfloran

Vad är läckande tarm?

Läckande tarm, eller ökad genomsläpplighet i tarmen som det också kallas, har tilldragit sig stigande intresse. En läckande tarm är helt enkelt en tarm som inte har en stark barriärfunktion och detta verkar vara en utlösande faktor för en rad problem och sjukdomar.

Vad är läckande tarm?